top of page

acupunctuur

Acupunctuur is een therapeutische techniek en onderdeel van de Traditional Chinese medicine (TCM). TCM beziet het lichaam als een geheel, samengesteld uit een complex weefsel van energiepaden, meridianen genoemd, die de Yin en Yang- energieën in het lichaam reguleren. Acupunctuur is het gebruik van fijne naalden die worden ingebracht in specifieke punten om een meridiaan te stimuleren en op die manier een verstoorde energiebalans te herstellen en het vermogen tot zelfgenezing van het lichaam weer op gang te brengen. ​

Hoe werkt het
Wanneer we een acupunt stimuleren, stimuleren we bepaalde zintuiglijke neuronen (zenuwcellen) die een boodschap sturen naar ons centraal zenuwstelsel dat deze signalen integreert en vervolgens reageert door regulerende informatie naar het lichaam te sturen. Vandaar dat acupunctuur een heilzaam effect heeft op de regulering van het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem, de ademhaling, van emotionele reacties en van het immuunsysteem. Het brengt het zelfgenezend mechanisme van het lichaam op gang en bevordert weefsel-regeneratie. 

 

Zal het werken? 
Zeer zeker. Maar bedenk wel dat acupunctuur, zoals alle therapieën, een zekere frequentie en consequentie vereist om het genezingsproces tot een goed einde te brengen. De behandelingen verschillen onderling in frequentie en aantal, afhankelijk van het probleem; ze worden persoonlijk met elke individuele cliënt besproken.
 

bottom of page